Το Πήλιο είναι γεμάτο παράδοση, ιστορία και μαγευτικές εικόνες. Θα μπορούσαμε να πούμε πως όλη η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και τα χωριά του αξίζουν μια επίσκεψη ωστόσο υπάρχουν μερικά ιδιαίτερα σημεία που αξίζει να αφιερώσετε χρόνο να τα γνωρίσετε.

Πλάτανος 1000 Ετών στη συνοικία Αγία Παρασκευή

Γύρω απ΄τον  γιγάντιο αυτό πλάτανο, έχει κτιστεί μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία, που προσφέρει μοναδική δροσιά τους θερινούς μήνες. Εκεί βρίσκεται και ο κεντρικός ναός της Τσαγκαράδας, ο οποίος είναι  αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή, η μνήμη της οποίας γιορτάζεται με λαμπρότητα στις 26 Ιουλίου.

Πλάτανς

 

Νανοπούλειος Σχολή

Η Νανοπούλειος Σχολή κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δωρεά του ευεργέτη Νικολάου Γ. Νανόπουλου (1866 – 1927) που γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα και διέπρεψε ως επιχειρηματίας στην Αίγυπτο. Στην αρχή λειτούργησε ως Οικονομικό Γυμνάσιο και ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να καλύψει την βασική πρωτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών.

Το πετρόχτιστο κτίριο της Νανοπούλειου Σχολής αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και επιβλητικά κτίρια της Τσαγκαράδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, ενώ το 1985 η UNESCO το χαρακτήρισε ως Έργο Τέχνης.

Στις μέρες μας λειτουργεί ως Δημοτικό σχολείο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος χρησιμοποιείται για την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην Τσαγκαράδα, κτίστηκε το 1864 και είναι κληροδότημα του Σοφοκλή (1854 – 1924) και του Ευάγγελου (1833 – 1899) Αχιλλόπουλου ως ένα δώρο στον τόπο που γεννήθηκαν.

Η Αχιλλοπούλειος Σχολή ιδρύθηκε το 1865 και ήταν αρχικά αστική μέχρι το 1905 που έγινε εμπορική και μπορούσαν να φοιτούν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Με πλήρη οικονομική στήριξη από τα κληροδοτήματα των αδελφών «Αχιλλόπουλοι», η Εμπορική Σχολή λειτούργησε αδιάλειπτα, ακόμα και κατά την διάρκεια των πολέμων, μέχρι το 1955. Το 1955 ισχυροί σεισμοί έπληξαν την στατικότητα του κτηρίου με αποτέλεσμα οι λειτουργίες της σχολής να μεταφερθούν στη «Νανοπούλειο» Σχολή Τσαγκαράδας. Το 2001 η Σχολή αναστηλώθηκε υποδειγματικά με αποτέλεσμα να πάρει την σημερινή της μορφή.

Το καλοκαίρι οργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες και προβολές ταινιών στον υπαίθριο χώρο. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, στον πρώτο όροφο λειτουργεί το ψηφιακό λαογραφικό μουσείο που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2008, χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και παρουσιάζει αντικείμενα-μινιατούρες.

Κρυφό Σχολείο στην Τσαγκαράδα

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στη μέση ενός μεγάλου και απόκρημνου βράχου, δίπλα από την παραλία της Φακίστρας βρίσκεται το Κρυφό Σχολειό. Εκεί ασκήτευε ένας καλόγερος από το 1668 ο οποίος δίδασκε τα παιδιά κρυφά από τον Τουρκικό ζυγό. Σήμερα αυτή η σκήτη σώζεται και ανακαινισμένη διατίθεται προς το ευρύ κοινό.

Πέτρινο γεφύρι Τσαγκαράδας

Στη συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών, όπου υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία με την πλατεία της, βρίσκεται το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τσαγκαράδας, το οποίο χτίστηκε το 1787, στο ρέμα του Μυλοπόταμου. Εικάζεται ότι είναι το παλαιότερο γεφύρι στο Πήλιο. Η λαϊκή αρχιτεκτονική στο μεγαλείο της μέσα σε ένα απίστευτα ειδυλλιακό τοπίο.

Η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς

Με πάνω από 10.000 τόμους και 150 χειρόγραφους κώδικες αξίζει μια επίσκεψη για να θαυμάσετε τα βιβλία αλλά και τα χειρόγραφα που έχουν σωθεί μέσα στον χρόνο. Στο δρόμο προς τη Ζαγορά αξίζει μια στάση στην Αγία Μαρίνα Κισσού, για να θαυμάστε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.

Το Τραινάκι του Πηλίου

Τραινάκι

Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά. Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, με μόλις 60 εκατοστά πλάτος, φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τραινάκι του Πηλίου. Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή γεμίζει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές, περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων. Ξεχωριστό παράδειγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου.

Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου.

Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής.

*Στο Aleka’s House είμαστε διατεθειμένοι να σας δώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με τα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Πηλίου. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε ότι θέλετε!